Jdi na obsah Jdi na menu
 


RECEPTY VEGA

DĚKUJI PANÍ, KTERÁ TVOŘÍ STRÁNKY VEGANOTIC,

její recepty srdečně doporučuji a tak hned klikněte na

www.veganotic.cz

 

bezlepkové ovocné knedlíky:

http://www.veganotic.cz/clanky/299-bezlepkove-ovocne-knedlicky

meruňkový koláč a marcipánem

http://www.veganotic.cz/clanky/215-merunkovy-kolac-s-marcipanem-a-pistaciemi

pohár ovocný

http://www.veganotic.cz/clanky/200-poharky-se-smetanovym-karamelovym-kremem

 

raw pohanková kaše k snídani

http://www.veganotic.cz/clanky/185-raw-pohankova-kase-k-snidani

burger

http://www.veganotic.cz/clanky/143-ol-emerikn-burger

 

houbové koule (shiitake, žampióny)

http://www.veganotic.cz/clanky/267-houbovo-masove-koule-s-rajcatovou-omackou

 

Následující jídla si upravte podle svých chutí a dostupných surovin. Recept je jen inspirací. Vaříme s láskou. Přirozená rostlinná strava předchází nemocem a léčí. Na mléko a mléčné výrobky patří stejné varující černé nápisy jako na cigarety.

 

 MOJE RECEPTY - OKOZDRAVI 

HRUŠKOVÝ A JINÝ OVOCNÝ KOKTEJL

5 českých hrušek máslových, 3 - 4 dcl mléka mandlového, trochu bio smetany sójové nebo jiné rostlinné, umixujeme

Výsledek obrázku pro obst kokteil

 

MALINOVÁ ZMRZLINA

Sáček zmražených malin + kokosové mléko + sójová smetana nebo mandlová, med nebo javorový sirup, umixujeme

 

Amaranthové nudle

Nudle vaříme 6-8 minut, scedíme. Na pánvi krátce lpodusíme  lišky, zelí, mrkev, celer, rajčata, (koření dle chuti, např. kari, kurkuma, pískavice …),  promícháme s nudlemi, přidáme hodně zelené cibulky, ozdobíme klíčky.

 

Zapečené brambory.

Brambory nakrájíme a dáme do zapékací misky, zalijeme trochou zeleninového (bio) vývaru - 1 dcl, přidáme cibuli, rajčata, olivy, tempeh  smažený, špenátové listy, česnek, sůl, kmín, tymián nebo rozmarýn nebo oregáno  (dle chuti), zalijeme rostlinou smetanou a upečeme v troubě.

 

 

 Rýže Basmati Bio se zeleninou, žampióny a lilkem.

Rýži propláchneme, osolíme, promicháme s trochou kvalitního oleje, přidáme vodu v poměru 1 : 3, necháme 35 minut v troubě na 220 dusit. V pánvi lehce osmahneme na olivovém oleji cibuli, žampióny, lilek, mrkev, celer, bambusové výhonky a další zeleninu dle chuti (vše na plátky nebo nudličky). Vysmažíme vodu, smícháme s rýží. Ochutíme himalájskou solí, citrónem a oblíbeným kořením od Grešíka. Dušení zeleniny 5 - 7 minut. Ozdobíme bio rajčátky a polníčkem. Dobrou chuť.

Dokonalá chuť rýže Basmati, která obsahuje sílu a vznešenost Himalájských hor, asi vytěsní z jídelníčku ostatní druhy rýže.

  Soupravy pro pěstování bylinek SENSE - oregáno, tymián, petržel, pažitka, bazalka, řeřicha  

seitan-sweet-and-sour.jpg

SEITAN S HLÍVOU A RUKOLOU

Na olivovém oleji lehce osmahneme cibuli čtvrtky, kostičky seitanu speciál a hlívu, osolíme, přidáme zeleninový vývar nebo sójovou omáčku, kmín. Přilijeme trochu vody, 10 minut dusíme. Vypneme. Vmícháme rukolu a trochu zakápneme citrónem. Příloha: amaranthové nudle, kuskus nebo jáhly nebo vařené brambory s petrželkou. Zelený salát s nastrouhanou mrkví a rukolou.

 

Petržel povzbuzuje trávení, dodává Ca a další důležité minerály, silice a kyselinu listovou. Posiluje srdce

 

Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

 

Výsledek obrázku pro brokolice karbanátek

Brokolicové karbanátky

Brokolici krátce vaříme v osolené vodě, vyjmeme, rozmačkáme vidličkou, osolíme, přidáme 2 lžíce rostlinné smetany (nebo oleje), 1 lžíci hrašky, semínka slunečnicová, semínka dýňová, kukuřičnou mouku, nakrájenou cibulku, hmotu smícháme, obalíme v kukuřičné polohrubé mouce. Opečeme na pánvi na rýžovém oleji, nebo dietně na pečícím papíře v troubě a pak trochu potřeme olejem.

Příloha: Bramborová kaše vařená s mrkví, pak plus pažitka a petržel. Mléko lze nahradit sójovou smetanou, nebo rýžovým, obilným mlékem. Salát: ledový zakapaný citrónem nebo polníček. Plus nastrouhaná vodnice a mrkev nebo chřest.

Chřest - zelenina radosti, syrový dává nádherně vibrující čistou energii, vodnice léčí a čistí. polníček má jemnou energii kapky rosy, čistou energii stvoření. Bio Mrkev jíme každý den.

 

Bramboráky a zapečené kyselé zelí

240435-top_foto1-q0gby.jpg

5 - 7 větších domácích brambor nastrouháme, polejeme trochu sójovou smetánkou, osolíme Himalájskou solí, přidáme 3 vejce, majoránku, pepř, 5 stroužků česneku, hrst semínek slunečnicových, trochu dýňových, 1 lžíci špaldové celozrné hladké mouky, 2 - 3 lžíce hladké normální (nebo kukuřičné), 1 cibuli nakrájenou najemno. Pečeme zvolna na olivovém oleji nebo na pečícím papíře v troubě.

Příloha: kysané zelí, kvašená kořenová zelenina nebo zapečeme v troubě žampióny, červenou papriku, uzené tofu, zelí atd.

   

ZAPEČENÉ PLNĚNÉ PAPRIKY
Výsledek obrázku pro gefuhlte paprika
Osmažíme cibulku, přidáme sójový granulát (hrnek) a pohanku(hrnek) povařené v zeleninovém vývaru, tofu uzené na nudličky, olivy zelené i černé, 2 žloutky (nebo hrašku/ kukuřičnou mouku a olej), zelený celer, 4 lžíce kukuřičné mouky. Směsí naplníme papriky a zapečeme s trochou rostl. smetany 35 min na 200 ˚C.
Příloha: brambory nebo kaše, rýže.
Salát: červ. paprika, okurka, mrkev, salát, rajčata, olivový olej, italské koření, tmavý cukr, 1 citrón – šťáva. 
 
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ JAKO ŘÍZEK, BRAMBOROVÝ SALÁT
Salát: Nakrájíme brambory, mrkev, celer, petžel - uvaříme v osolené vodě s kmínem, scedíme, necháme vychladnout, přidáme  zeleninu ZNOJMIA nakládanou, olivy, cibuli, hrášek, okurky, cuketu syrovou
VMÍCHÁME TATARKU (nejlepší tatarka jakou znám - recept je můj): sójová smetana bio (250 ml - celá - Provamel), rýžový olej - 7 lžic - mixovat,(zhoustne to až přidáním citrónu), přidat šťávu z půl citrónu, 1 lžičku plnotučné hořčice, sůl, pepř, chilli - vmixovat. Nakrájet na jemno cibuli, pažitku, kapii, nastrouhat okurku nakládanou, atd  ......  LEHKOST, KRÁSA, ZDRAVÍ ROSTLIN
 
ZELENINOVÝ GULÁŠ
Lehce osmahneme cibulku na olivovém oleji, přidáme houby, namočenou sójovou drť, brambory, květák, 3 lžičky červené papriky, trochu gulášového koření Angula, kousek chilli papričky, sůl, kmín, vývar zeleninový. Vaříme 20 minut (květák 10 minut). Zahustíme kukuřičnou nebo rýžovou moukou 5 minut před koncem vaření. Dochutíme česnekem, přidáme najemno nakrájenou červenou papriku a uvařené velké fazole, koření do polévky od Grešíka a zelenou cibulku nebo pažitku. Na talíři můžeme posypat semínky, ozdobit nakrájenou červenou paprikou a polníčkem.
Zeleninu přidáváme postupně podle doby vaření.
 Výsledek obrázku pro kartoffelgulasch

  

KOPROVÁ OMÁČKA

Rýžový olej + 3 lžíce špaldové mouky celozrné hladké - jíška, 1 litr vody, kostka zeleninového bujónu bio, (sůl), vaříme 10 minut. Před koncem vaření přidáme hodně čerstvého kopru a vypneme. 2 - 3 lžíce umeocta, 1/2 sójové smetany Provamel Bio.

Příloha: houskový knedlík, brambory

 

Lasagne se špenátem

Lasagne střídavě prokládáme uvařenou sójovou drtí, se žampióny a cibulí, pak nakládanými rajčaty s tofu marinovaným, špenátovými listy s česnekem. Postupně zaléváme zeleninovým vývarem s rostlinou smetanou a čerstvým oregánem, posypeme strouhaným uzeným tofu, zapečeme. Ozdobíme rajčaty a bazalkou.

Příloha: žlutý meloun.

 

  

Jarní závitky

Listy kulatého rýžového „papíru“ namočit do vody a naplnit směsí. Směs: na olivovém oleji osmažíme - podusíme - 1 větší cibuli, hlívu ústřičnou, mrkev, celer, zelí, bambusové výhonky, kmín, pepř, sůl. Přidáme pórek, sójovou omáčku, 50 g vařených rýžových nudlí, 100-150 g uzeného tofu, 1 - 2 lžíce umeocta. Směs zabalíme, obalíme v kukuřičné strouhance a vajíčku (nebo hrašce), osmažime.

Příloha: rýže / brambory, zeleninový salát, mrkev, kapie, žlutý meloun.

ČERVENÁ ČOČKA, tofu párečky

 

Hrachová kaše, zelí, plněné žampióny pečené

       

 

 

Vařte, pečte, tvořte jídla satvická:

čistá, harmonická, krásná, jasná

s ROMANOU KLÍMOVOU

jídla Romany Klímové, tvořená s láskou i znalostí na:

www.vegavegeraw.blog.cz

 

 

 

PŘEKYSELENÍ A OBEZITA   klikněte na

O D K Y S E L E N Í  JE   C E S T A

 

 

MÝTUS O ŽIVOČIŠNÝCH PROTEINECH JE PRACH.

Jde o rostlinné aminokyseliny

Obrázek

 

červená řepa

 

 

Vaření bez živočišných bílkovin a tuků, to je oč tu běží.

TO JE PREVENCE RAKOVINY.

ZDRAVÍ = STOP MLÉKU A MLÉČNÝM VÝROBKŮM !!!!

luštěniny

 

ZVÍŘATA NEMUSEJÍ ZBYTEČNĚ UMÍRAT

A BÝT TÝRÁNA, JEN KVŮLI NAŠÍ ZÁVISLOSTI.

 

Žampiony

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

Žampióny se zálivkou

žampióny velmi najemno nakrájené

olivový olej

citrónová šťáva

rozmarýn

sůl, lahůdkové droždí, provensálské koření

 

Pesto zu Nudeln

 

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

BAZALKOVÉ PESTO

150 g olivového oleje, 130 g slunečnicového oleje, 140 g bazalky,

50 g dýňových semínek, 15 g čerstvého česneku,

20 g namixovaných lněných semínek,

1 lžička sójové omáčky, 1 lžička octa,

1/2 lžičky oregána + saturajka, mleté nové koření, sůl

 

recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)

RAW KVĚTÁKOVÉ BOCHÁNKY

květák
česnek, sůl, citronová štáva, pepř, olivový olej
mandle - oloupané, přes noc namočené, petrželka
hranolky :
cuketa či kedlubna, olej, kurkuma, sůl
 
Ponorným mixerem umixujeme květák, přidáme rozemlete mandle a vše ostaní, lžicí tvoříme na talíř bochánky. Cukety a kedlubnu nakrájime na hranolky a nechame chvili marinovat v zalivce. Podáváme s květákovými bochánky.
 
raw-kvet.jpg
 
recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)
RAW GULÁŠ
asi 3 menší rajčátka
větší hrst sušených rajčátek předem namočených
feferonka
3 stroužky česneku, pepř, sůl
1 lžíce medu
trochu olivového oleje
Tamari sójová omáčka
 
Vše rozmixujeme a kořenim si ještě doladime.
Moc dobré s raw hranolkami z kedlubny.
 
raw-gulas.jpg
 
 
recept od Růženky K. (od petra.rybova@gmail.com)
PLNĚNÁ RAJČATA
4-5 ks rajčat na vydlabání
4 ks malých rajčátek
avokádo
cibule
česnek
olej, sůl
citrónova šťáva
 
Rozmačkáme zralé avokádo v misce na kaši, přidáme drobně pokrájenou cibulku s rajčátkama a dle chuti česnek, citr. štávu, sůl a olej. Promícháme a plníme do vydlabaných rajčátek.
 
rajcatka.jpg
 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2018 >>