Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 3. 2010

       Slovo jóga má význam jednota, spojení, sjednocení - harmonie. Jóga pomáhá sjednotit - harmonizovat tělo, mysl, vědomí a duši. Přináší dobrou fyzickou kondici, příliv energie a pocit pohody. Nabízí odpočinek, propouští strach, úzkost a stres. Výkyvy nálady a emoční napětí nahrazuje vyrovnanou myslí a jasným uvažováním.  

Počátky jógy tkví hluboko ve starověku. Historikové se domnívají, že počátky z nichž se vyvinula, se mohly vynořit v jihozápadní Ásii před  4000 - 5000 lety.  Prostřednictvím migrace kmenů byly přeneseny na jih, na indický subkontinent. Památky, objevené při archeologických výzkumech civilizace v údolí Indu, z let kolem 1500 př. n. l., ukazují meditující postavy. V Upanišádách, které vznikaly mezi lety 900 a 400 př. n. l., jsou nejstarší záznamy o józe.

Nejstarší formou jógy byla meditace. Umění starověkého Východu zobrazovalo Buddhu (žijícího přibližně v letech 564/3 - 484/3 př. n. l.) vždy v meditaci v některé z  klasických pozic v sedu s překříženýma nohama. To byly první ásany neboli jógové pozice. Nejstarší forma jógy praktikovaná Buddhou přetrvala do dneška jako rádžajóga (královská jóga). Rádžajóga je cestou hluboké meditace. Jejím prostřednictvím dosáhnou oddaní jedinci oblasti abstraktního myšlení směřujícího k vrcholu v kosmickém vědomí.

Nejznámější zmínky o józe pochází z Bhagavadgíty (200 př. n. l.)  a Pataňdžaliho Jógasúter (300-200 př. n. l).

 

4 HLAVNÍ JÓGOVÉ CESTY jsou:

 

RÁDŽAJÓGA (před r. 1000 př. n. l.) je královská cesta sebekázně. Patří sem duchovní čistota, ásany, pránájáma, meditace a krije.

DŽŇÁNAJÓGA (kolem r. 900 př. n. l.) je filozofická cesta poznání a sebepoznání.             

KARMAJÓGA (kolem r. 300 př. n. l.) se zabývá činy, jejich příčinami a následky. Každý skutek působí na tělo, mysl a vědomí.

BHAKTIJÓGA (kolem r.1000 – 1200 n. l.) je cestou oddanosti a lásky k Bohu i celému stvoření, k lidem, stejně jako ke zvířatům a celé přírodě.

 

Kolem roku 1000 n. l. se vyvíjí Hathajóga  jako specifický systém jógy, jehož hlavní součástí jsou ásany (pozice těla), pránajáma (ovládání dechu) a meditace (zklidnění mysli). Je to poslední velká klasická škola jógy. „Ha“ znamená slunce a „tha“ měsíc.

Jóga učí jedince vnímat své tělo, myšlenky, pocity a emoce. Rozvíjí schopnost sebekontroly a koncentrace. Umožňuje intenzivní odpočinek, dává radost i klid, sílu a vytrvalost, soucit a schopnost pomáhat. Jednoznačně vede k péči o celkové zdraví.

K józe patří: tělesné, duševní, sociální a duchovní zdraví, úcta k životu, láska k Sobě a Bohu, tolerance ke všem náboženstvím, kulturám a národům, mír, nenásilí, odpuštění, sebepoznání, ochrana lidských práv a svobod, ochrana životního prostředí a všech živých tvorů.

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>